Aluat:
- 30 g drojdie uscata
- 300 ml lapte
- 3 linguri zahar
- 100 g unt
- 2 oua intregi
- 2 galbenusuri
- esenta de vanilie
- 1 praf de sare
- 500 g faina
Sirop:
- 200 g zahar
- 100 ml apa
- 2 linguri zeama de lamaie
Glazura:
- 200 g nuci macinate
- 7-8 linguri zahar tos
Mod de preparare:
Kurtos kalacs sau cozonac secuiesc este o specialitate care a devenit foarte populara la targuri si festivaluri. Pentru reteta de kurtos kalacs aveti nevoie de toate ingredientele mai sus amintite, insa puteti sa folositi si nuca de cocos, scortisoara sau alte arome care va sunt pe plac.
In mod traditional Kurtos kalacs se face la jar, dar puteti sa il pregatiti si in cuptorul de acasa.
Mai intai pregatiti siropul. Se fierbe aba, zaharul si sucul de lamaie pana se formeaza un sirop. Lasati sa se raceasca.
Aluatul se aseamana cu cel cozonac. Se dizolva drojdia in laptele caldut, se adauga zahar si untul topit, esenta de vanilie si ouale batute cu putina sare. La urma adaugati faina si framantati pana cand aveti un aluat elastic. Lasati apoi la loc cald sa dospeasca cam o jumatate de ora.
Aluatul se aseamana cu cel cozonac. Se dizolva drojdia in laptele caldut, se adauga zahar si untul topit, esenta de vanilie si ouale batute cu putina sare. La urma adaugati faina si framantati pana cand aveti un aluat elastic. Lasati apoi la loc cald sa dospeasca cam o jumatate de ora.
Dupa ce a dospit, aluatul se intinde si se taie in fasii. Acestea urmand a fi infasurate pe formele de kurtos kalacs unse cu ulei. Se ung bine cu siropul racit si se tavalesc prin nuca si zahar si se pun apoi in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se coc in cuptorul deja incins, timp de 35-40 minute.
0 Comments:
Trimiteți un comentariu