Ingrediente
200 gr untura de porc (cam 4 linguri)460 gr faina alba
2 pliculete praf de copt
2 linguri otet
9-10 linguri apa
150 gr zahar pudra vanilat
2 pliculete praf de copt
2 linguri otet
9-10 linguri apa
150 gr zahar pudra vanilat
Umplutura
dulceata de prune (silvoita)
nuca cu zahar si scortisoara (+cateva stafide)
rahat
marmelada de gutui etc...
nuca cu zahar si scortisoara (+cateva stafide)
rahat
marmelada de gutui etc...
Bucati: 60
Preparare
- Se freaca cu o lingura untura cu praful de copt stins cu otet si apa pana compozitia e omogena, va arata ca o maioneza.
* in prima poza vedeti consistenta unturii folosita de mine, e destul de tare, ca am vazut in comert untura mai moale, asta e insa de la bunica-mea, asa e indicat sa fie ca sa nu aveti probleme cu aluatul - Se aduga faina si se framanta cu mana pana aluatul e omogen. Daca aluatul e faramicios si simtiti ca nu se "leaga" cand il framantati, adaugati 1 lingura de apa. Framantati apoi macar 5 minute aluatul, acesta nu trebuie sa se lipeasca de maini.
* aluatul NU contine zahar - Impartiti aluatul in 4 bucati.
- Pe masa de lucru intindeti hartie de copt si pudrati-o cu faina. Intindeti dintr-o bucata de aluat o foaie subtirica. Decupati marginile ca sa obtineti un dreptunghi mare.
- Pe latura mica, la 2 cm de margine puneti umplutura (in cazul meu dulceata) folosindu-va de o lingurita. Umplutura sa fie de vreo 2 cm. Rulati dinspre capat aluatul peste umplutura si cand umplutura nu se mai vede, cu un cutit ascuti taiati foaia chiar pe langa zona de suprapunere. Trageti ruloul obtinut putin mai in spate si apoi taiati cu un cutit subtire si ascutit bucatele de cca 2-3 cm. Asezati cornuletele in tava acoperita cu hartie de copt. Repetati pana terminati dreptunghiul. Apoi repetati cu celelelate 3 bucati de aluat.
* eu am ales aceasta metoda de formare a cornuletelor pentru a obtine procentaj optim de aluat si umplutura; prin formarea dupa metoda clasica (taiem patrate cu latura de cca 7 cm, punem o jumatate de lingurita de umplutura la un colt si rulam catre coltul opus) , vom obtine cornulete cu mai mult aluat si prea putina umplutura dupa gustul meu; dar am facut poze cum se ruleaza cornuletele clasice, pentru cine doreste sa respecte traditia - Despre umpluturi:
- orice fel de dulceata folositi aceasta trebuie obligatoriu sa fie foarte tare/groasa, sa nu curga de pe lingurita, silvoita de prune este cea mai indicata; sau marmelada este potrivita; eu am frecat silvoita doar cu o dusca de rom ca sa aiba aroma mai buna, imi place combinatia
- daca le umpleti cu nuca, amestecati nuca macinata cu zahar si scortisoara dupa gust, eventula adaugati si stafide inmuiate in rom cu apa calduta; apoi adaugati spuma albus de ou batut spuma tare pana nuca se leaga, nu mai mult; sau mai simplu, puteti amesteca nuca cu dulceata de prune ca in aceasta reteta de prajitura cu nuca si dulceata
- le mai puteti umple cu bucatele de rahat sau marmelada - Dati la cuptor la 180C pentru 30 minute. Cornuletele nu trebuie sa se rumeneasca. daca iese putina umplutura afara la margini (mai ales la dulceata) e ok, dupa ce le pudrati cu zahar vor arata bine Cand le scoateti din cuptor, le treceti fierbinti prin zahar pudra vanilat.
0 Comments:
Trimiteți un comentariu