Ingrediente
300 gr faina alba
40 gr zahar1/4 lingurita sare
3/4 pliculet drojdie uscata (6 gr)
1 plic zahar vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit)
2 oua mici (la temperatura camerei)
45 gr unt topit
60 ml lapte (caldut)
45 ml apa (calduta)
40 gr zahar1/4 lingurita sare
3/4 pliculet drojdie uscata (6 gr)
1 plic zahar vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit)
2 oua mici (la temperatura camerei)
45 gr unt topit
60 ml lapte (caldut)
45 ml apa (calduta)
Umplutura
20 gr faina
20 gr cacao
50 gr zahar
1 albus de ou
80 ml apa
15 gr ciocolata neagra
10 gr unt
20 gr cacao
50 gr zahar
1 albus de ou
80 ml apa
15 gr ciocolata neagra
10 gr unt
Preparare
- Pentru umplutura se amesteca faina, zaharul si cacaoa. Se freaca bine cu albusul de ou. Se adauga apa (cate putina la inceput) si se pune acest amestec la fiert, pana se ingroasa ca o pasta si se vede fundul craticioarei cand amestecati. Se amesteca mereu cu un tel.
- Luati craticioara de pe foc si adaugati ciocolata rupta bucatele si untul si amestecati pana se topesc. Se lasa pasta la racit.
- Se intinde pasta sub forma de dreptunghi (de cca 12 cm x 18 cm) intr-o punga mica. Se da la frigider pana aveti nevoie de ea (eu am preparat-o cu o zi inainte).
- Pentru aluat se amesteca faina cu zaharul si sarea.
- Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit.
- In masina de paine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. Se seteaza masina pe programul de framantat si dospit.
* aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora. - Se unge o tava de chec (de 25 cm x 10 cm) cu unt topit si se presara cu faina.
- Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se framanta usor. Se intinde apoi foaie de 20 cm x 35 cm. Se aseaza umplutura de ciocolata (dreptunghiul) in centru. Se ridica marginile mici peste umplutura, apoi marginile mari, astfel incat umplutura sa fie perfect sigilata inauntru (vezi pozele 2 si 3). Piscati marginile astfel incat aluatul sa se lipeasca bine.
- Intoarceti aluatul cu partea impaturita in jos. Intindeti o foaie de 15 cm x 45 cm. Impaturiti aluatul in 3 pe lungime (vezi poza 6).
- Intoarceti iar aluatul cu partea impaturita in jos. Intindeti inca o data foaie de 15 cm x 35 cm. Impaturiti iar in 3 pe lungime. Veti simti ca de data asta foaia se intinde mai greu si pe alocuri se va vedea umplututra.
- Intoarcei iar aluatul cu partea impaturita in jos. Intindeti foaie de 15 cm x 30 cm. Daca umplutura tasneste in cateva locuri e ok.
- Taiati aluatul in 2 pe mijlocul partii lungi (cea de 30 cm), dar nu chiar pana la capat (lasati 2 cm netaiati). Ia uitati ce straturi frumoase am obtinut (poza 8)!
- Rasuciti fiecare bucata obtinuta (ca si cum stoarceti un prosop), apoi impletiti-le.
- Asezati cozonacul in tava. Lasati la crescut, intr-o punga, la loc caldut, timp de 45 minute.
- Preincalziti cuptorul la 220C. Introduceti cozonacul in cuptor si dati cuptorul la 180C. Coaceti timp de 30 minute (pana e rumen deasupra).
0 Comments:
Trimiteți un comentariu