Ingrediente:
1 curcan intreg (de 4 kg)
1 ceapa
1 lamaie
5 catei usturoi
1 felie slaninuta afumata (optional)
Saramura
15 cani apa la temp. camerei
6 linguri sare
3 linguri zahar
6 foi dafin
10 boabe ienibahar usor strivite
4 ardei iuti uscati
Condimente
3 linguri ulei
2 lingurite mustar
1 lingurita piper
1 lingurita boia dulce
1/4 lingurita turmenic
Preparare:
Daca curcanul este congelat il lasati la decongelat in frigider. Apoi il spalati bine, inclusiv in interior.
Preparam saramura: intr-o craticioara mica fierbeti 1 cana de apa (din cele 15) impreuna cu dafinul si ardeii iuti rupti bucati si ienibaharul strivit pentru cca 2 minute. Lasati sa se racoreasca un pic.
Pana atunci amestecati restul de apa cu zaharul si sarea si amestecati pana acestea se dizolva. Adaugati apa cu aromele de mai sus si amestecati. Puneti curcanul in saramura si lasati-l la frigider pentru 2 zile.
* ideal este sa aveti o oala care sa cuprinda curcanul si sa pregatiti atata saramura cat sa il acopere complet; al meu nu a fost acoperit complet fiindca nu am avut o oala suficient de incapatoare, asa ca tot la cateva ore am intors curcanul in oala; daca aveti nevoie de mai multa saramura cresteti cantitatea de apa, dar si cea de sare, zahar si arome proportional!!!
** daca curcanul este mai mare va trebui sa-l tineti mai mult in saramura; de ex. un curcan de 7-8 kg il veti tine 4 zile
Scoateti curcanul din saramura, spalati-l iar bine sub jet de apa rece si apoi absorbiti-l cu servetele de bucatarie. Se acopera curcanul cu folie de plastric si se mai lasa la frigider 1 zi, atfel incat saramura sa se distribuie uniform in interior.
Se scoate curcanul din frigider cu 2 ore inainte de a-l coace, ca sa aiba timp sa ajunga la temp. camerei.
Se amesteca toate condimentele pana obtinem o pasta uniforma. Cu aceasta pasta ungem curcanul peste tot. Introduceti in curcan sferturi de ceapa, lamaie si cateii de usturoi intregi si cu coaja. Daca e nevoie, legati aripile si picioarele curcanului astfel incat sa aiba o "pozitie" frumoasa. Eu i-am imobilizat aripile cu o frigaruie lunga, iar picioarele le-am bagat sub pielea de pe burta.
Incalzim cuptorul la 200C. Punem curcanul in tava cu pieptul in jos.
Dam curcanul la cuptor pentru 20 minute.
Intoarcem curcanul cu pieptul in sus. Scadem temperatura la 170C. Lasam curcanul inca 1 ora.
Scadem acum temperatura la 150C si il lasam inca 1 ora. In aceasta ora nu uitati sa ungeti curcanul tot la 20 minute, cu sucul lasat in tava sau cu putina slaninuta afumata topita (daca vreti ca pielea sa aiba o usoara aroma de afumat; eu l-am uns cu slaninuta).
* daca curcanul vostru este mai mare sau mai mic adaptati timpul de coacere la 150C in concordanta; daca curcanul este extrem de mare si prin cresterea timpului de coacere vedeti ca incepe sa se rumeneasca prea tare deasupra sau in zona aripilor, asezati o folie de aluminiu peste respectivele zone.
Curcanul meu de 4 kg a fost gata in 2 ore si 20 minute. Pentru siguranta puteti folosi un termometru de friptura. Verificati in zona cea mai groasa a pieptului ca temp. sa ajunga la 70-75C.
Scoateti curcanul din cuptor si acoperiti-l cu folie de aliminiu, lasandu-l macar 15 minute sa se odihneasca. Temperatura in interior va mai creste cu cca 5 grade in acest timp.
Serviti curcanul cat e cald.
Curcan la cuptor
Alex Cristian
●
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cauta o reteta
Top Retete
-
Ingrediente: 400 g aluat foietaj 400 g piept de pui 350 g ciuperci 1/2 ardei gras 100 g cascaval 1 ou sare piper mac Mod prepa...
-
Pentru aluat: 1 ceasca lapte 100-150 g faina 1 ou 4 linguri ulei sare Pentru umplutura iti trebuie: 250 g rosii 80 g unt 100 g f...
-
Iti trebuie: 400 g paste 4 catei de usturoi 400 g broccoli 400 g creveti congelati 1 conopida mica 1 ardei iute 6 rosii cherry 70 g...
-
Iti trebuie: 1 rata ( 2 kg ) 2 cepe ficatul de rata pipota de la rata 6 catei de usturoi 3 linguri unt 250 g orez fiert 1 cana vin ...
-
Pentru blat: 250 g biscuiti simpli 80 g unt 70 g ciocolata neagra ( 70 % cacao ) Pentru crema: 200 g ciocolata neagra ( 70 % cacao...
Blog Archive
-
▼
2019
(247)
-
▼
decembrie
(29)
- Friptura de Iepure
- Friptura De Porc
- Pui pane
- Pui la cuptor umplut cu ficatei
- Scutecele Domnului
- Espresso cu zabaione
- Toast cu ricotta si lamaie
- Lichior de vin rosu
- Salata rusa
- Ardei copti umpluti cu crema de ton
- Trufa de ciocolata cu ulei de masline si sare de mare
- Cornuri cu unt si salvie
- Stollen, cozonacel nemtesc cu fructe uscate
- Foie Gras
- Prajitura tavalita
- Biscuiti cu cacao
- Pasta de jumari
- Cozonac cu scortisoara
- Caltabosi de casa
- Oua umplute cu ton
- Cornulete cu vanilie
- Cornulete
- Oua umplute
- Cornulete cu nuca
- Cozonac cu ciocolata
- Carnati de casa
- Cozonac cu nuca
- Vin fiert
- Curcan la cuptor
- ► septembrie (24)
-
▼
decembrie
(29)
-
►
2018
(314)
- ► septembrie (56)
0 Comments:
Trimiteți un comentariu