Ingrediente folosite:
- 1 kg arpacas
- 3 l apa
- 500 g zahar
- 250 g miez de nuca
- 150 g stafide albe
- 2 fiole esenta de rom
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 2 plicuri zahar vanilinat
- 1 lingurita sare
- 100 g nuca de cocos
- bomboane de ciocolata
- 1 lingura cacao
- caise confiate.
- Alegi graul de impuritati si il speli bine, in 9 ape.
- Intr-un vas de 5 litri, cu peretii grosi, pui la fiert arpacasul, la foc mic, impreuna cu apa si sarea.
- Nu pui vasul direct pe flacara, ci pe o tabla groasa, asezata pe ochiul aragazului.
- Amesteci din cand in cand, cu o lingura de lemn.
- Daca apa scade, iar bobul nu s-a fiert, mai torni putina apa calda.
- Cand bobul s-a inmuiat, adaugi zaharul si continui fierberea, amestecand cu o lingura de lemn.
- lei vasul de pe foc si il acoperi cu folie alimentara, pentru ca graul sa nu prinda pojghita.
- Dupa ce compozitia s-a racit complet, incorporezi nucile zdrobite, stafidele si aromele.
- Asezi coliva pe doua platouri si o acoperi cu nuca de cocos, pe care o netezesti cu ajutorul unui cutit sau cu o coala de hartie, presand usor.
- Decorezi coliva cu bomboane sau caise confiate si presari cacao pe un tipar pentru cruce.
- Pastrezi platourile la rece pana in ziua slujbei, cand o vei duce la sfintit.
0 Comments:
Trimiteți un comentariu