Ingrediente pentru cozonac:
- 2 kg faina
- 2 pachete de margarina
- 1/4 l ulei
- 1/2 kg zahar
- 2 lingurite rase de sare
- 1 lingurita sofran
- 50 g drojdie proaspata
- 1 I apa
- esente de rom
- coaja de lamaie
- coaja de portocala
- esenta vanilie
- un varf cutit scortisoara
- Faci plamadeala.
- In 2 cani de apa calduta, dizolvi drojdia, adaugi 1/2 din cantitatea de zahar, 1/2 din cantitatea de ulei, 2 cani de faina si bati bine cu lingura de lemn.
- Acoperi plamadeala cu un prosop curat si lasi sa creasca la cald.
- Intre timp, in restul de apa calda, dizolvi restul de zahar si adaugi mirodeniile.
- Intr-o craticioara, topesti margarina cu restul de ulei.
- Intr-un lighean suficient de mare cerni faina, torni apoi plamadeala crescuta, apa calda cu mirodeniile si framanti.
- Aluatul obtinut trebuie sa fie moale.
- Daca este prea tare, mai adaugi putina apa calda.
- Pe masura ce framanti, adaugi cate o lingura de grasime, calda.
- Framanti ca orice cozonac (circa 1/2 ora), pana se incorporeaza toata grasimea, iar aluatul incepe sa scoata bule de aer.
- Acoperi cu un prosop si lasi la cald sa creasca.
- Cand creste cat sa-si dubleze volumul, pui aluatul in formele pentru cozonac tinute la cald si unse cu ulei.
- Pe masa unsa cu ulei, intinzi bucati de aluat groase de 2 cm pe care le umpli fie cu stafide, fie intinzi deasupra alta foaie, mai subtire, de aluat cu cacao, inmuiat intr-o lingura de ulei.
- Cozonacii, asezati in forme, nu trebuie sa depaseasca jumatatea acesteia.
- Ungi cozonacii pe deasupra cu apa dulce, presari zahar tos si ii dai la cuptor.
- Cuptorul trebuie incalzit din timp.
- Cand introduci cozonacii, micsorezi focul un timp, apoi il cresti.
- Dupa 50-60 de minute, cozonacii rumeniti ii scoti pe o planseta, ii asezi unul langa altul si ii lasi la racit.
- Pofta buna!
0 Comments:
Trimiteți un comentariu